استاندارد AWG
استانداردسازی همواره یکی از ملزومات در تولید انواع کالاها بوده که ابتدایی ترین ترین مزیت آن ، یکنواختی و هماهنگ سازی محصولات مورد نظر و در عین حال تفکیک سازی مدل های مختلف آن جهت عرضه و استفاده مشتریان می باشد . صنعت کابل سازی نیز از این امر مستثنی نبوده و در سالهای گذشته استاندارد های مختلفی توسط کشورهای مختلف به دنیا معرفی شده که در این مقاله قصد داریم به بررسی استاندارد پر استفاده AWG بپردازیم. با ما همراه باشید.
استاندارد (American Wire Gauge) AWG که یک سیستم اندازهگیری آمریکایی است و در زمینه اندازه گیری و دسته بندی قطر یا سطح مقطع سیم های مفتولی ، افشان ، رسانا و غیرفلزی ، از Wire Gauges (سنجش های سیم) استفاده می شود؛ این استانداردهای سنجش با استفاده از قطر یا سطح مقطع سیم ، به شناخت ظرفیت حمل جریان الکتریکی یا مقدار خاصیت رسانایی آن کمک می کنند.شرکت الکترو سیم هدایت علاوه بر استاندارد متریک از پیشگامان تولید انواع کابل های تخصصی با این استاندارد است. برخی، از کابلهای AWG تحت عنوان کابلهای خاص نام میبرند در حالیکه فقط از لحاظ استاندارد سایزبندی متفاوت است و همه کابلها را میتوان براساس این استاندارد بیان نمود.
استاندارد Brown & Sharpe wire gauge
این استاندارد که با نام Brown & Sharpe wire gauge نیز شناخته میشود، شامل تمامی کابلها و کلاسهای مختلف مورد استفاده است و هر پله به صورت یک یک رابطه لگاریتمی تغییر میکند. در واقع ریشه استفاده از این استاندارد به فرایند تولید سیم و کابل در کارخانه بر میگردد. طی مراحل کشش و نازک کنی سیم، مفتول از قالبهای متعددی عبور میکند. اعداد این سنجه براساس تعداد قالبهای استفاده شده طی فرایند سیم نازک کنی تا مرحله نهایی عنوان شده است. عدد بالاتر به منزله تعداد قالبهای نازک کنی بیشتر و در نتیجه سیم ریزتر خواهد بود. بنابراین برخلاف استانداردهای متریک، هرچه عدد استاندارد AWG بزرگتر باشد قطر سیم کمتر میشود.
اعداد ای. دبلیو. جی. به چه معناست؟
در استاندارد مورد بحث برای سیم های مفتولی ، اندازه ها از 4 صفر (0000) شروع می شود و تا 40 ادامه دارد و بدین ترتیب این استاندارد شامل 44 اندازه است. مقدار سنجه نشان دهنده میزان مقاومت الکتریکی سیم ، قطر و سایر مشخصات فیزیکی سیم است. خصوصیات مواد مورد استفاده در سیم نیز بر مقدار AWG تاثیر دارد. رسانایی الکتریکی آلومینیوم 61% مس است . بنابراین مقاومت الکتریکی در یک سیم آلومینیومی با سیم مسی ای که مقدار AWG آن دو شماره کوچکتر از آلومینیومی است ، برابر هستند.
افشان بودن سیم نیز در مقدار AWG تفاوت ایجاد می کند.. دلیل این امر ، فضای بین رشته های سیم های افشان است که حدود ۱۰ درصد سطح مقطع سیم را تشکیل میدهد.بنابراین سیم افشان باید حدود ۵ درصد قطور تر از سیم مفتولی در نظر گرفته شود تا دارای مقاومت یکسانی باشند. برای سیم های افشان اندازه AWG از 0000 تا 36 در نظر گرفته شده است.
سیم های افشان با سه شماره مشخص میشوند:
مقدار کلی AWG
اندازه AWG برای هر رشته
تعداد رشته های سیم
تعداد رشته ها و AWG مربوط به هر رشته، با یک خط مورب یا اسلش(/) از هم جدا میشوند.
به طور مثال یک سیم افشان با AWG 22 که دارای 7 رشته سیم است و AWG هر رشته برابر با 30 است، به شکل زیر نمایش داده می شود:
AWG 22 7/30
همچنین در سیم های مفتولی، AWGبه قطر سیم و در سیمهای افشان به سطح مقطع سیم اشاره دارد.